Vi de la Terra Illa de MenorcaLA IGP ILLA DE MENORCA I ELS SEUS ANTECEDENTS

A partir de l'ocupació britànica de Menorca, en 1708 , es va produir un considerable increment de la població, el que, juntament amb el fet que les naus angleses s'aprovisionaven al port de Maó, va determinar un important augment de la producció de vi i de l'extensió del cultiu de la vinya. En 1817 Menorca comptava amb unes 1.500 hectàrees de vinya.

Especial menció mereixen les formes i les mesures utilitzades en el comerç del vi a l'illa de Menorca. Així, són nombroses les cites on es fa referència a que el vi es guardava en bótes, bocois, mitjans bocois i botes de cèrcol, de fusta de roure o de castanyer. La principal mesura amb què es venia el vi era la mitjana quartera (mig quarter), de 3 litres, dos mitjans constituïen una quartera, dues quarteres eren una gerra, cinc quarteres una garrafa i vint quarteres una càrrega.

A finals del segle XIX, segons les dades que va referir l'Arxiduc Lluís Salvador, la viticultura era una activitat important. A principis del segle XX la producció de vi es destinava principalment a l'autoconsum, fins que en els anys vuitanta, a Es Mercadal, es va iniciar un projecte vitivinícola modern, amb ceps especialment seleccionats i amb una nova tecnologia vinícola.


MARC GEOCLIMÀTIC

L'illa de Menorca es caracteritza per la seva orografia suau. Predominen els sòls profunds bruns calcaris, de textura franca o argilosa, també pel seu clima mediterrani, amb precipitacions (més de 600 mm / any) de tardor a primavera , estius secs i temperatures mitjanes entre 13 º C i 20 º C.
Cal destacar els vents de direcció nord, intensos i freqüents durant els mesos d'hivern.


CONDICIONS DE PRODUCCIÓ

Els vins designats amb la menció Vi de la Terra Illa de Menorca han de procedir exclusivament de les següents varietats de raïm :
 

  • vi negre: cabernet sauvignon, merlot, morastel, ull de llebre, syrah
  • vi blanc: chardonnay, macabeu, malvasia, moscatell, perellada, moll


Les pràctiques de cultiu han de ser les tradicionals, que tendeixin a aconseguir raïm de la millor qualitat. Per això la densitat de plantació es limita a les 5.300 ceps per hectàrea. La conducció s'ha de fer en vas o en espatllera. El nombre màxim d'ulls per hectàrea és de 30.000, excepte per a les varietats cabernet sauvignon i merlot, en les quals pot ser de 40.000. La producció màxima per hectàrea queda limitada als 8.000 kg/ha per a totes les varietats de raïm. Es dedicarà exclusivament a la elaboració dels vins protegits el raïm sa, amb el grau de maduració necessari i una graduació alcohòlica volumètrica natural mínima del 11,5% en volum per a les varietats blanques i del 12 % en volum per a les varietats negres .CONDICIONS D'ELABORACIÓ

En l'elaboració de most se segueixen les pràctiques tradicionals, aplicades amb una moderna tecnologia orientada a millorar la qualitat dels vins. Les pressions que s'apliquen per extreure el most o el vi i separar-lo de la brisa han de ser les adequades, de manera que el rendiment no sigui superior a 70 litres per cada 100 kg de raïm.


CARACTERÍSTIQUES DEL VI

Els vins negres de merlot i cabernet sauvignon són les més representatius de la comarca. Són vins de color cirera brillant. Destaquen les aromes de fruites vermelles i espècies. En boca són vins rodons, de dimensió mitjana, molt estructurats i equilibrats. Pel que fa als vins blancs, cal esmentar els monovarietals de malvasia, elaborats amb raïm sembrada al Parc Natural de s'Albufera des Grau. Són vins de color groc pàl.lid brillant. Es caracteritzen pel seu gran cabal aromàtic, i destaquen les seves aromes vegetals (herba acabada de tallar) i florals (flors blanques). En boca són vins frescs, secs i d'elevada intensitat i durada.
Graduació alcohòlica mínima: vi blanc 11,5 º, vi rosat 12,0 º i vi negre 12,0 º.
La acidesa total mínima ha de ser de 4,5 g per litre d'àcid tartàric i l'acidesa volàtil no pot ser superior a 0,8 g per litre, expressada en àcid acètic.


SISTEMA DE CONTROL

Totes les botelles amb la indicació geogràfica Vi de la Terra Illa de Menorca es comercialitzen amb un nombre de control oficial assignat pel Consell Insular de Menorca, a qui correspon el control i la certificació d'aquest vi.

 
 
 

Patrocina:
Unión Europea   Gobierno de España   CAIB   CIME   Menorca Reserva de Biosfera

© Associació Leader
Avís Legal   Accessibilitat   XHTML 1.0   CSS 2.1   RSS   Contactar